Istoria serigrafiei. Ce este și cum a apărut serigrafia.
Istoria serigrafiei este evidențiată de primele apariții ale procedeului, ce au apărut în China antică, acum aproximativ 3000 de ani, dar, de curând, s-au descoperit materiale textile imprimate de peste 4000 ani. Tehnologia de imprimare implică o multitudine de operațiuni, începând de la pregătirea sitei serigrafice, prepararea cernelurilor, pregătirea suportului, până la reglarea temperaturii de uscare (în cazul materialului textil). Sitele serigrafice pot fi de la 30 de ochiuri pe cm pătrat până la 185-200. Cele mai rare se folosesc pe material textil, iar cele cu densitate mai mare se folosesc pe material solid. https://www.facebook.com/imprimaretextile/
Pe scurt, imprimarea serigrafică se face cu ajutorul sitei serigrafice, care mai este cunoscută și ca ciur de mătase și al racletei de cauciuc sau tăvălugului cum era cunoscut în trecut. Termenul de „serigrafie” provine din limba greacă, iar potrivit unor izvoare istorice serigrafia era folosită în China antică pentru imprimarea mătăsii, care are o istorie de peste 2000 de ani.
În Europa secolului XV-XVI, această metodă de imprimare era răspândită în principal în Anglia și Franța, iar în secolul XVIII această artă este răspândită aproape în toate țările Europei, unde cu ajutorul ei erau decorate obiecte de mobilier, pereții, articolele textilele, produsele metalice s.a.
Șablonul – începuturile serigrafiei.
Originea serigrafiei o găsim în istoria șablonului care reprezintă o bucată de hârtie sau metal la care se decupează anumite zone sau regiuni pentru a putea obține o formă sau un simbol. Istoricii cred că oamenii primitivi, acum 40 de mii – 60 de mii ani, foloseau palmele pentru semnăturile lor. Folosirea șabloanelor apare mai târziu, la unele personalități istorice importante care-și puneau semnăturile pe documenete speciale. Acest procedeu a fost utilizat de împărații romani, apoi de Carol în Franța. Șablonul se făcea din aur, fildeș, cupru. În mănăstiri de curând litere majuscule în manuscrise de pergamin se utilizează asemenea șabloane. Primele șabloane au fost confecționate din papirus.
Avantajele serigrafiei
Serigrafia ne ajută să decorăm/personalizăm foarte frumos o mulțime de produse promoționale, și nu numai, la una sau mai multe culori, iar în felul acesta ele devin mai atractive pentru publicul căruia sunt adresate; în plus vor avea o valoare adăugată percepută mai mare. Fie că vorbim de un design mai atractiv al produselor, că vorbim de branding sau de simple marcaje industriale, serigrafia, prin versatilitatea sa, oferă o multitudine de soluții, fiind una dintre cele mai răspândite și utilizate tehnologii de imprimare/personalizare la nivel global.