Imprimarea țesăturilor se referă la crearea de modele frumoase pe suprafețele textile. Vom prezenta principalele tehnici de imprimare textilă.
Elementele frumoasele și modele de pe țesătura aceea drăguță pe care tocmai ați cumpărat-o din magazin arată fără cusur și ușor de făcut. Dar imprimarea țesăturilor nu este ceva ușor. Este foarte dificil să obții precizie și perfecțiune, culori durabile pe suprafața țesăturilor și asta într-un timp scurt.
În procesul de producție a textilelor tipărirea modelelor și desenelor vine oarecum în etapele finale. Procesul de imprimare, când citiți despre acesta, pare simplu – coloranții sau pigmenții sunt folosiți pentru realizarea acelor modele. Dar pentru a le face să rămână acolo, separat, fără defecte, pas cu pas – aceasta este partea dificilă. Cele mai importante trei tipuri de metode de imprimare textilă sunt tipărirea directă, imprimarea prin decolorare și imprimarea cu rezistență prin aplicare de substrat.
Tehnicile de imprimare
Imprimarea directă presupune imprimarea direct pe suprafața țesăturii cu coloranți sau pigmenți.
O forma cunoscută este imprimarea digitală. Primul lucru care ne vine în minte atunci când ne gândim la imprimarea digitală este gama largă de formate de hârtie disponibile: pliante, afișe, cataloage, etc. Dar cine a spus că tipărirea digitală este posibilă doar pe suport de hârtie? Tehnicile de imprimare a țesăturilor permit ca aproape design să fie reprodus pe materiale naturale sau sintetice cu rezultate excelente.
Imprimarea digitală a țesăturilor a făcut ca produsele de înaltă calitate să fie accesibile celor care doresc să comande doar tiraje mici de produse personalizate. Această tendință continuă către personalizarea în masă care se extinde prin multe sectoare, de la modă la marketing până la design interior. Datorită tehnicilor moderne de imprimare a țesăturilor, astăzi este posibil să se producă cantități limitate de produse textile ieftin și rapid. Fotografiile, culorile și desenele pot fi transferate pe diverse materiale fără nicio restricție creativă sau de producție.
Imprimarea prin decolorare presupune eliminarea culorilor din anumite zone dintr-o țesătură deja vopsită prin aplicare de substanțe chimice adecvate. Acest procedeu se folosește doar la materiale din bumbac de culori închise.
Imprimarea cu rezistență presupune aplicarea unei paste speciale de rezistență pe țesătură după niște șabloane alese și apoi vopsirea țesăturii. Astfel, pe zonele aplicate cu pastă nu va trece vopseaua și o să apară drept culoare de bază. Cravata sau baticul sunt bune exemple pentru acest tip de imprimare pe textil.