În lume există multe stiluri și abordări pentru serigrafie. Totuși veți avea nevoie de o serie de instrumente de bază pentru a produce o varietate de modele. Serigrafia este o tehnică prin care desenele sunt reproduse prin transferul de cerneală printr-un ecran cu plasă pe un substrat. Tehnica este denumită serigrafie. Pentru a umple zonele deschise ale sitei, se mută o racletă pe ecran astfel încât cerneala să ude substratul de-a lungul liniei de contact. Dacă se imprimă un design cu mai multe culori, culorile trebuie să se imprime pe rând, necesitând mai multe site. Se folosește câte una pe culoare, astfel încât culorile să nu se întineze și să devină îngroșate. Dacă produceți un design cu o singură culoare, este necesară o singură sită. Instrumente necesare atelierului de serigrafie sunt câteva, dar trebuie întreținute bine și schimbate la nevoie.
Istoric serigrafie
Cunoscută pentru prima dată în primele sale forme în timpul dinastiei Song (960-1279 î.e.n.) din China, serigrafia a fost adaptată de alte țări asiatice, cum ar fi Japonia. Presa tipărită, inventată în 1440, a îmbunătățit tehnicile rudimentare de imprimare a serigrafiei prin utilizarea tipurilor și ecranelor mobile. Serigrafia a devenit mai populară în Europa de Vest în secolul al XVIII-lea, odată ce plasa de mătase a devenit mai ușor disponibilă, precum și la prețuri accesibile.
Andy Warhol a popularizat apoi serigrafia modernă în secolul XX, începând cu „Marilyn Diptych” din 1962, un portret iconic al lui Marilyn Monroe. Alți artiști au extins și mai mult rolul serigrafiei în cultura și arta populară în anii următori. Mișcarea punk din anii 1970 și începutul anilor 1980 a adus apoi serigrafia la o scară mai largă la imprimarea tricourilor.
Serigrafia poate părea simplă, dar necesită multe practici și cunoștințe tehnice pentru a avea cele mai bune rezultate. Ca orice formă de artă, serigrafia necesită timp pentru a învăța cum să folosim instrumente specifice. Instrumentele de imprimare serigrafică variază în funcție de bugetul și spațiul disponibil în care funcționează. Vom prezenta câteva elemente esențiale necesare serigrafiei în articolul următor.