Atunci când alegeți cea mai bună țesătură pentru un proiect de serigrafie, este aproape imposibil să găsiți o variantă mai bună decât bumbac 100%. Este ușor de lucrat și tinde să fie potrivit pentru majoritatea lucrărilor. Și, serigrafia pe bumbac este mai puțin complexă decât imprimarea pe alte opțiuni, inclusiv fleece, poliester, acrilice și țesături amestecate.
În cazul bumbacului, riscul de întinare și migrare a culorilor este redus semnificativ. Fiind o fibră naturală, cu textură, bumbacul absoarbe mai ușor cerneala decât celelalte materiale. De exemplu, țesăturile din poliester sunt mai puțin poroase decât bumbacul, astfel încât cerneala nu se lipește la fel de ușor. Și, poate cel mai important, mulți clienți favorizează îmbrăcămintea 100% din bumbac. Sunt puțin mai grele decât amestecurile, respirabile și hipoalergenice. De ce nu le-am alege?
Acum, asta nu înseamnă că serigrafia pe bumbac este fără riscuri. Există o cale certă pentru a vă optimiza rezultatele și pentru a vă asigura o imprimare de înaltă calitate pe bumbac. Iată cum se poate obține de fiecare dată:
Alegeți bumbacul potrivit pentru fiecare proiect
Nu toate hainele din bumbac 100% sunt create în mod egal. Orice variabile vă vor afecta rezultatele și trebuie luate în considerare. De exemplu, bumbacul foarte gros vă va absorbi cerneala și va produce un aspect decolorat, în timp ce un tricou subțire bine țesut din bumbac va crea un imprimeu mai opac.
De asemenea, doriți să țineți cont de diferitele tipuri de țesături de bumbac disponibile. Cea mai ieftină opțiune este cea mai ieftină. Privite de aproape, aceste variante sunt ușor neuniforme – ceea ce face ca obținerea unei serigrafii de înaltă calitate să fie aproape imposibilă. În schimb, tricoturile din bumbac 100% cu inel și pieptene sunt mai fine și mai moi. De asemenea, oferă o suprafață semnificativ mai netedă, ceea ce produce o imprimare superioară.
Alegeți grafica potrivită
Grafica este probabil cel mai important pas în crearea unei imprimări de înaltă calitate. Ca atare, trebuie să fie gândită cu grijă. Asigurați-vă că există un contrast clar între culoarea vopselei și cea a suportului pentru a vă asigura vizibilitatea și lizibilitatea. De asemenea, contează dimensiunea designului. Cu cât este mai mare designul, cu atât se va simți mai gros, mai rigid, tricoul din bumbac.
Când imprimați pe o țesătură subțire, cum ar fi un tricou 100% bumbac, veți obține cel mai bun rezultat dacă suprafața de lucru este cât se poate de netedă. Dacă haina are un buzunar, planificați imprimarea din jurul său.
Alegeți cerneala potrivită
Deoarece este atât de ușor de lucrat cu bumbacul, puteți utiliza cele mai multe cerneluri pentru imprimarea acestuia. Cerneala Platisol, care este cea mai utilizată cerneală pentru îmbrăcăminte, este o alegere excelentă. Cerneala pe bază de apă va crea o imprimare mai moale decât platisolul și funcționează bine și cu bumbacul. Și în sfârșit, cerneala de descărcare este utilizabilă doar cu articole de îmbrăcăminte 100% bumbac și este o alegere excelentă pentru culorile de țesătură închise. Funcționează prin îndepărtarea colorantului folosit pentru a colora îmbrăcămintea și înlocuirea acesteia cu culoarea de cerneală pigmentată. Acest lucru vă permite să lucrați cu îmbrăcăminte de culoare mai închisă, fără a fi nevoie să folosiți o bază.
Faceți ajustările tehnice necesare
Pentru ca totul să decurgă bine, verificați fiecare sită individual. Verificați dacă există probleme de aliniere, ecrane netensionate suficient, etc.
Indiferent de ce tip de țesătură imprimați, va trebui să vă reglați distanța de contact, care este spațiul dintre sită și materialul de imprimat. Trebuie să fie suficient spațiu pentru a scoate ecranul curat și pentru a crea un imprimeu clar – aproximativ trei milimetri pentru un tricou simplu din bumbac.
Chiar dacă bumbacul are o reputație bine meritată de a fi versatil și ușor de utilizat, faceți întotdeauna un test înainte de a imprima o comandă întreagă. Acest lucru vă va oferi posibilitatea de a face ajustări în timp ce lucrați – și vă va salva de la a face o greșeală costisitoare.