Serigrafierea sau imprimarea directă a tricourilor. Să aflăm care este metoda cea mai potrivită și de ce:
Intensitatea culorilor
Pentru început să vorbim despre saturația culorilor și luminozitatea obținută prin serigrafiere. Folosește cerneală plastisol – compusă de obicei din particule de PVC – care sunt extrem de dense și disponibile într-o gamă largă de culori precise. În procedeul imprimării digitale se folosesc cerneluri pe bază de apă. Se merge pe modelul de culori CMYK (cyan, magenta, yellow și black) pentru a crea diverse nuanțe. Acestea nu au opacitate și intensitate, mai ales pe hainele mai închise.
Îmbinarea culorilor
Pentru a crea degradeuri fine și o gamă de culori, amestecând o cantitate mai mică de culori, imprimarea DTG este exact ce ne trebuie. Cu o imprimantă cu jet de cerneală și folosind amestecuri de culori CMYK se creează un spectru de culori care se îmbină perfect. În cazul imprimării prin serigrafie luăm culori la fața locului, pe rând. Se poate crea un spectru care îl face mai puțin eficient, în special pentru comenzile mai mici. Cernelurile DTG sunt pe bază de apă și mai transparente decât plastisolul, care permite ca cerneala să se suprapună și să se amestece, făcând degradeuri frumoase și netede.
Potrivirea culorilor
Potrivirea culorilor este foarte importantă atunci când vine vorba de branding. Folosind un sistem de potrivire a culorilor Pantone, serigrafia poate reproduce orice culoare de care are nevoie clientul. Acestea includ cele din afara gamei CMYK, culorile super-saturate și cernelurile speciale. Cu DTG, potrivirea culorilor va fi aproape întotdeauna inexactă. Principala cauză este că baza nu este suficient de opacă, astfel încât culoarea textilelor să nu interfereze. Textilele colorate și mai ales cele mai întunecate pot deveni cu ușurință problematice atunci când potrivim culoarea. Când un producător trebuie să reproducă exact culorile pentru o marcă, imprimarea prin serigrafie este răspunsul.
Detalii de imprimare
În industria de imprimare textilă, detaliile de imprimare sunt cele mai mici părți ale designului pe un tricou – linii fine, texturi sau elemente minuscule – câștigă popularitate. În cazul serigrafiei, nu este posibil să facem un design din puncte minuscule. Serigrafia utilizează puncte semiton. DTG folosește și semitonuri, iar aceste mașini digitale pot imprima până la 1.200 de DPI și pot folosi difuzie. Face o imitare mult mai bună a detaliilor mici.
Rezistența în timp
Rezistența în timp sau durabilitatea înseamnă după câte spălări se va menține culoarea imprimării unui tricou fără să-și piardă din intensitate. Există diverși factori care vor asigura această calitate – calitatea mașinii, cernelurile utilizate pentru a imprima, pretratarea, baza și întărirea. Imprimarea directă a fost întotdeauna limitată datorită factorilor menționați mai sus și va rezista la spălarea de la 10 până la peste 100. Pe de altă parte, serigrafia nu are această problemă de durabilitate.
Confort și senzație la purtare
Când vorbim despre confort și senzația pe care ne-o oferă un articol de îmbrăcăminte, ne gândim la câteva aspecte. Dacă cerneala folosită pentru imprimare înfundă fibrele textile. Cum se simte printul pe textil, dacă textura este aspră pe piele. În serigrafie, cernelurile sunt mai grele și se simt pe textil. Imprimarea DTG nu întâmpină aceste probleme și se simte într-adevăr confortabil.
Versatilitate
Aici ne referim la capacitatea de a imprima pe o varietate de materiale textile, precum și o varietate de stiluri de îmbrăcăminte, zone de imprimare și plasament. Imprimarea DTG este limitată într-o oarecare măsură. Cel mai mult funcționează excelent pe bumbac, dar s-a luptat cu amestecuri 50/50 și merge slab pe poliester. Nu funcționează deloc pe țesături care elimină umiditatea fără un tratament special și, chiar și atunci, nu este recomandat. Pe de altă parte, serigrafia funcționează pe bumbac, amestecuri, poliester, pânză, denim și orice îmbrăcăminte de culoare.
Efecte speciale
Este vorba despre adăugarea de dimensiuni suplimentare la un articol imprimat – texturi, străluciri, paiete, ținte și strasuri. Cerneluri și aditivi specializați sunt utilizate în mod obișnuit, cum ar fi pe bază de apă, descărcare, puf, fluorescent, metalic, sclipici, strălucire în întuneric, piele de căprioară, cu densitate ridicată, textură de șarpe, efect oglindă 3D.
Imprimarea specială pe tricou reprezintă o încercare, dar dacă producătorul stăpânește tehnica, rezultatele sunt extraordinare. Cernelurile speciale folosite în serigrafie pot intensifica în mod expres valoarea unui design.
La nivel global, atunci când oamenii se gândesc la imprimarea de tricouri, se gândesc la serigrafie. Deși imprimarea DTG a făcut unele progrese, nu este aproape de imprimarea de specialitate. Până când tehnologia DTG devine mai avansată și mai universală, astfel încât să nu mai existe diferențe, nu va fi prima opțiune. Până atunci, serigrafia rămâne favorita dintre tehnicile de personalizare textilă.